The Barns South of Elm Cottage
       

The Barns South of Elm Cottage

The application site extends to approximately 0.1 hectares and contains the two barns. The remaining land forms a paddock and is largely laid to grass with some mature trees and peripheral vegetation. The site is located to the west of Heol y Parc and has direct access from this road. it includes piles of rubble and some crumbling stone walls.

The site is generally flat and slopes gently down from Heol y Parc to the west. The barns site towards the northern boundary of the site and when viewed from the elevated land to the south, they sit against the backdrop of the built development of Pentyrch. There is existing residential development to the north and on the opposite side of Heol y parc to the east.

Barn A would be upgraded to form a part single/part two storey residential dwelling. The conversion work retains the overall character and scale of the original building, retaining its proportions. Where new door or window openings are required they respect the original openings of the building but allowing for the accommodation to meet modern day living standards.

Three parking spaces are provided to the front of the property but these would largely be screened by both the existing vegetation and proposed landscaping. A detailed landscaping scheme would be for agreement with the local planning authority in due course.

Barn B would be repaired and upgraded in natural facing stone to match the appearance of Barn A. Internally the barn would be subdivided to form 3 horse boxes, a hay store, tack room and store room. Again, the door proportions are sympathetic to the character of the existing building and reflect the proposed openings in the adjacent barn conversion.

Externally, a new driveway and pathway would be provided, together with additional landscaping. Means of enclosure would remain largely as at present but repaired and replaced as necessary. A small patio area would be provided to the north east (rear) of Barn A but this is largely hidden from view. Domestic paraphernalia such as washing lines etc. would be kept to the minimum in order to maintain the character of the natural surroundings. Overall, the upgrading of the buildings would have a positive impact on the locality and would enhance the character and appearance of the locality by improving the visual appearance of the buildings from their current semi-dilapidated state.

The proposed conversions have been sympathetically designed to retain the character of the buildings and to take account of their setting within both the Conservation Area and Special Landscape Area. The proposed development is considered to preserve and enhance the area. In addition, the substantial visual improvement to the appearance of the structures will lessen any potential impact on the setting of the Historic Garden to the south and on the SLA in general. The barns are currently very prominent in the landscape. Barn B is particularly prominent when approaching the village from the south.

The existing landscaping on site will be retained and supplemented by additional soft landscaping. This will be carefully designed to include indigenous species, new trees and a strengthening of the existing hedgerows where necessary. Very formal domestic "urban" planting will be avoided. The overall objective is to soften the appearance of the buildings and to maintain a semi-rural/urban fringe appearance.


If you would like to contact us about your next development, please click here.


 

    



    

    





Home Abous Us Developments Sectors Downloads Contact